Beschrijving ervaring digitale media

Ik herinner me het nog als de dag van gisteren… Cliché, ik weet het, maar zo ben ik nu eenmaal. En ik herinner me het echt nog als de dag van gisteren, ook al is het ondertussen zo’n dertien jaar geleden. Denk ik. Het is een gokje, maar het komt dicht in de buurt.

“Ja, sluit het internet eens af want ik moet bellen!”

Nog beter:

“Oei, nee, ik heb je telefoontje niet gehad. De kinderen zullen op het internet gezeten hebben dan, sorry!”
(de kinderen… Euh…)

Of de klassieker:

“Het is zover, het internet is weeral op!”
(Gedaan met foto’s, filmpjes en websites (!) bekijken.)

Maar dat is allemaal verleden tijd. Nu is er bijna geen moment dat ik niet online ben. Ofwel thuis op de laptop, ofwel onderweg op mijn iPhone, ofwel in de bib op school… Overal ben ik bereikbaar. Of dat is toch wat iedereen verwacht.Social-Media-Stress-Syndrome

Mijn digitale ervaring is de laatste tijd iets minder leuk dan ik zou willen. Ik ben non-stop online beschikbaar voor school. Updates op Blackboard, een mailtje van een prof, en dan heb ik het nog niet over de meldingen van de duizend verschillende Facebookgroepen.

Wanneer ik een halve dag niet op internet bent geweest, voelt het net alsof ik ontwaak uit een twee jaar lange winterslaap. Vanaf het moment dat ik zie hoeveel Facebookmeldingen en mailtjes ik heb, ben ik op slag klaarwakker en probeer ik koortsachtig op alles te antwoorden.

 Er bestaat dus wel degelijk een soort Social Media Stress. Bekijk dit filmpje maar eens. De man heeft het over het feit dat je het gevoel hebt dat je wordt uitgesloten en dat je niets wil of kan missen. Maar ook dat het lijkt of anderen het altijd beter hebben dan jij.

Maar het internet biedt, uiteraard, ook heel wat ontspanning. Vroeger was dat op een of andere spelletjeswebsite rondzwerven of wat op Netlog klikken. Nu is dat wat anders. Een leuke serie kijken bijvoorbeeld, of wat muziek downloaden. Legaal natuurlijk, laat dat duidelijk zijn. Altijd legaal.

Internet en sociale media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Ik gebruik het voor school en  mijn hobby’s of ontspanning, maar ook om contact te houden met vrienden en familieleden die niet in de buurt wonen. In tegenstelling tot wat sommige ouders denken, zijn we dus wél een sociale generatie ;-).

Hoe verstikkend het soms kan zijn, ik denk niet dat ik écht zonder digitale media zou kunnen. Het is zo ingeburgerd in ons gedrag en onze maatschappij dat het vanzelfsprekend is dat je een Facebookaccount hebt. En dat je mensen op straat herkent van hun profielfoto, maar ze eigenlijk niet persoonlijk kent…

social-media-strategie

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s